2014.01.30.
10:13

Írta: Zoltán Varjú

Változások az opendata.hu-n

Mi is csak tanuljuk, hogyan is lehet használni a CKAN-t és milyen funkciókat érdemes elérhetővé tenni. A felmerült igényeket figyelembe véve a DataStore, DataExplorer extension-öket illetve a CKAN és a Solr együttműködését teszteljük a következő napokban - ezért az opendata.hu elérhetősége akadozhat.

opendatahu.jpg

A változásoknak köszönhetően elérhetőek lesznek az adathalmazok programmatikusan API-n keresztül is, továbbá előnézetet is tudunk nyújtani egyes adatokhoz. Reményeink szerint a Solr integrációval túl tudunk lépni az egyszerű tageken alapuló keresésen is. A fejlesztések során értékes tapasztalatokat szereztünk, melyeket egy felhasználóknak szóló segédlet formájában hamarosan közzé is fogunk tenni, remélve, hogy a jobb dokumentáció segít több embert megnyerni a nyílt adatok ügyének.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek CKAN opendata.hu

2014.01.08.
17:57

Írta: patveres

Jól kezdődik az év: ingyenes a Tableau Desktop diákoknak

Ha felsőoktatási intézmény hallgatója vagy, mindenképp próbáld ki: az egyik legnagyszerűbb adatvizualizációs szoftverhez minden tanuló díjmentesen férhet hozzá januártól.

Adatokkal dolgozol az egyetemen és meg is osztanád őket? Eddig csak Public csomagja volt ingyenesen elérhető, limitált szolgáltatásokkal, de a legnagyobb iramban növekvő, Business Intelligence eszközöket gyártó Tableau gondolt egyet, és 2014 elején minden diák számára elérhetővé tette asztali szoftverét.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Tableau Desktop teljes értékű vállalati eszköz lenne, viszont egyéni felhasználás tekintetében mindenképpen kiemelkedő a BI applikációk piacán: alapjáraton a szoftver rengeteg adatforráshoz tud csatlakozni, köztük Excel táblázatokhoz, Access adatbázisokhoz, txt fájlokhoz és egyéb datasetekhez. Excellel próbáltuk a szoftvert: az oszlopok és sorok megfelelő elnevezése után gond nélkül beolvasta annak tartalmát. Ez egyébként a legnagyobb előnye a programnak: ellentétben a legtöbb BI eszközzel, a Tableau esetében nem kell a felhasználónak foglalkoznia a szemantikai rétegekkel, minden elem könnyen és gyorsan vizualizálható és manipulálható drag & drop módszerrel.

martinsocialcontest.png

Tesztünk alatt a 10 oszlopos és 8617 soros táblázatot gond nélkül feldolgozta az app, a limit pedig valahol a milliomodik sor környékén van. A dimenziók és mutatók meghatározása után gyakorlatilag már csak ki kell választanunk, hogy milyen diagram vagy táblázat szerint akarjuk megjeleníteni kimutatásainkat és már kész is a 'viz' – ahogy a stanfordi fejlesztők nevezik. Kiegészítő lehetőségként beágyazhatjuk, megoszthatjuk közösségi oldalakon az elkészült elemzéseket, de térképen is megjeleníthetjük az információt, vagy összeköthetjük más adathalmazokkal.


Az egész folyamat nem tart tovább 10 percnél, használata végtelenül egyszerű és felhasználóbarát. Szóval, ha van még egy beadandód, de két óra múlva le kéne hozzá adnod valami igényes grafikont, és nincs kedved scriptekkel szenvedni,
regisztrálj a Tableau oldalán! Nyílt adatokat elemeznél vele? Ne felejtsd el az opendata.hu-val megosztani, hogy mire jutottál!  

Szólj hozzá!

Címkék: software free desktop ingyenes diák oktató data application viz applikáció adatvizualizáció tableau

2013.12.02.
20:14

Írta: Zoltán Varjú

Mire jó egy data hub?

New York leköszönő polgármesterének, Bloomberg-nek tulajdonítják sokan az "In God we trust, everyone else bring data" mondást, amit kicsit más formában W. Edwards Deming nevéhez köt a statisztikai legendárium. A közkeletű tévedés oka az, hogy Bloomberg az ún. evidence based policy making jegyében adatvezérelté tett minden döntési folyamatot az általa vezetett városban és ehhez kiépítették a szükséges infrastruktúrát is és egyszerűen átvette Deming mondását. Ennek egyik eredménye egy, az opendata.hu-hoz hasonló data hub, a NYC Open Data - amin persze sokkal több adat található és nem CKAN, hanem Socrata a rendszer lelke. Az alábbi videón Michael Flowers Chief Analytics Officer NYC ODI Summet keynote előadásából megtudhatjuk mi mindenre jók a nyílt adatok és hogyan használják őket a nagy alma polgárainak javára.

Szólj hozzá!

Címkék: New York nyílt adatok ODI Socrata

2013.11.20.
11:45

Írta: Zoltán Varjú

Miért buknak el nemzetek? - és mi köze van ennek a nyílt adatokhoz?

Mi köze a nyílt adatoknak és a nyílt kormányzásnak egy nemzet sikeréhez és hogy áll Magyarország ezen a téren? Daren Acemoglu és James A. Robinson magyarul is olvasható Miért buknak el nemzetek? (Why Nations Fail?) című könyvükben arra keresik a választ, miért sikeresek egyes országok, míg mások úgy tűnik menthetetlenül elbuktak. A szerzőpáros könyvével azonos című blogján a nyílt kormányzást (open government) a befogadó intézményrendszer fontos részeként írják le, ami alapvetően befolyásolja az egyes nemzetek sikerességét.

letöltés.jpg

"We are delighted to see the Prime Minister emphasize the importance of inclusive political institutions. He even went further and recognized that making political institutions inclusive is not the natural instinct of politicians (stating that “Transparency brings risks”).

In fact, many politicians and elites actively work to maintain extractive institutions in place.

This will not change overnight, but more political and intellectual leaders emphasizing the importance of inclusive institutions and the role of politicians and elites in creating and maintaining the institutions that are at the root of much of the poverty around the world is a very very important first step." [forrás]

A könyv rengeteg példán keresztül támasztja alá a sikeresség főbb tényezőit, melyek a

  • schumpeteriánus teremtő rombolás, azaz az új technológiák, eszmék stb. folyamatos megjelenése
  • tulajdonjog tisztelete
  • jogállamiság (rule of law)
  • demokrácia
  • jól működő és megbízható intézmények

A kötet legnagyobb érdekessége az, hogy sokkal tágabb perspektívába helyezi a jólét és a sikeresség fogalmát. A legtöbben általában a szabad vállalkozásban látják a jóléthez vezető utat és szeretik a GPD növekedés és a vállalkozás könnyedsége (ease of doing business) közötti összefüggést túlmisztifikálni. A Világbank adatkatalógusából a 2013-as GDP növekedési adatokat a "Doing Business Ranking" rangsorral összevetve azt látjuk, hogy a lista elején álló országok növekedése általában pozitív és a középmezőnytől kezdve egyre nagyobb a negatív eltérés. A trendvonal ellenben jól jelzi, hogy az államok többsége átlag körüli növekedést produkált.

gdp_business.png

Sokkal érdekesebb képet kapunk, ha a The Economist Democracy Index-ét vetjük össze az üzlet szabadságával. Nagyon egyértelműen látszik, hogy a vállalkozás szabadsága és a demokrácia összetartozik, további meglepetés, hogy a GDP változást megjelenítő ábrához képes nincs nagy különbség az élbolyban (hiszen az x-tengely ugyanaz mindkét esetben)

business_democracy.png

World Justice Project jelentésének Open Government indexét vetjük össze az alábbi ábrán a demokrácia indexszel. Látható, hogy az "érett" demokráciákban a nyílt kormányzás már elterjedt, de a jelenség annyira új, hogy  az élmezőnyben is akadnak későn ébredők és a demokratikusnak tekinthető középmezőny is még rosszul teljesít.

democracy_open.png

Mivel a különböző indexek nem listáznak minden államot, ezért 88 országot tudtunk megvizsgálni. Az ábrákon a nagyobb EU tagállamok, a hazánkkal szomszédos országok és pár olyan ország szerepel melyeket Acemoglu és Robinson könyve tárgyal.

Külön figyelmet érdemel, hogy külföldi, független intézetek által egész szép helyezéseket ért el hazánk mindegyik rangsorban! Reméljük minden évben jobban fogunk teljesíteni és az opendata.hu is hozzájárulhat ehhez. Azonban érdemes megjegyezni, hogy Robinson a HVG-nek adott interjújában felhívja a figyelmet arra, hogy bizony vigyázni kell az eddigi eredményekre és keményen munka árán lehet tovább javítani a jelenlegi viszonyokon.

1 komment

Címkék: nyílt kormányzás nyílt adatok

2013.11.12.
11:53

Írta: Zoltán Varjú

Legyen az opendata.hu kezelőfelülete elérhető magyarul is!

Az opendata.hu mögött a CKAN 2.0 szoftver fut. Ennek magyarítását kb. 25%-ban már elvégezték lelkes önkéntesek, de sajnos ez még nem elég ahhoz, hogy magyarul is használható legyen az oldal felülete. Ezért mi magunk is belevágtunk a szoftver honosításába és pár apróságtól eltekintve (pl. a szoftver copyleft szövegének lefordítása) tkp. már készen is vagyunk a munka jelentős részével. Azonban több szem többet lát alapon szükségünk van önkéntesekre akik ellenőrzik a szöveget és javítják az esetleges hibáka (melyek biztos hogy vannak).

Aki kedvet érez a feladathoz, az letöltheti a honosító fájlt itt. A munkához a minden platformra ingyenesen elérhető PoEdit programot ajánljuk, amivel nagyon egyszerű a feladat. Amennyiben végzett a kedves önkéntes a javítással (vagy annak akár csak egy részével) a CKAN lokalizációs oldalára is feltöltheti a javított fájlt, ill. elküldheti nekünk emailben a zoltan.varju(kukac)gmail.com címre (a végeredmény természetesen mindenki számára elérhető lesz és a lokalizációs fájlt a CKAN honosító oldalára is feltöltjük).

Szólj hozzá!

2013.11.11.
13:16

Írta: Zoltán Varjú

Elindultunk!

Kis késéssel, a terveztnél hosszabb próbaüzemmel, de végre elindult az opendata.hu.

opendatahu.jpg

Az oldalt a K-Monitor működteti, az üzemeltetést a Precognox biztosítja és Samu Imre nélkül minden csak terv lenne most is. Hamarosan megélénkül az élet a magyar CKAN szerver körül, kövessetek minket Facebookon, Twitteren, és RSS olvasókkal!

Szólj hozzá!

Címkék: opendata.hu

süti beállítások módosítása