2014.01.08.
17:57

Írta: patveres

Jól kezdődik az év: ingyenes a Tableau Desktop diákoknak

Ha felsőoktatási intézmény hallgatója vagy, mindenképp próbáld ki: az egyik legnagyszerűbb adatvizualizációs szoftverhez minden tanuló díjmentesen férhet hozzá januártól.

Adatokkal dolgozol az egyetemen és meg is osztanád őket? Eddig csak Public csomagja volt ingyenesen elérhető, limitált szolgáltatásokkal, de a legnagyobb iramban növekvő, Business Intelligence eszközöket gyártó Tableau gondolt egyet, és 2014 elején minden diák számára elérhetővé tette asztali szoftverét.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Tableau Desktop teljes értékű vállalati eszköz lenne, viszont egyéni felhasználás tekintetében mindenképpen kiemelkedő a BI applikációk piacán: alapjáraton a szoftver rengeteg adatforráshoz tud csatlakozni, köztük Excel táblázatokhoz, Access adatbázisokhoz, txt fájlokhoz és egyéb datasetekhez. Excellel próbáltuk a szoftvert: az oszlopok és sorok megfelelő elnevezése után gond nélkül beolvasta annak tartalmát. Ez egyébként a legnagyobb előnye a programnak: ellentétben a legtöbb BI eszközzel, a Tableau esetében nem kell a felhasználónak foglalkoznia a szemantikai rétegekkel, minden elem könnyen és gyorsan vizualizálható és manipulálható drag & drop módszerrel.

martinsocialcontest.png

Tesztünk alatt a 10 oszlopos és 8617 soros táblázatot gond nélkül feldolgozta az app, a limit pedig valahol a milliomodik sor környékén van. A dimenziók és mutatók meghatározása után gyakorlatilag már csak ki kell választanunk, hogy milyen diagram vagy táblázat szerint akarjuk megjeleníteni kimutatásainkat és már kész is a 'viz' – ahogy a stanfordi fejlesztők nevezik. Kiegészítő lehetőségként beágyazhatjuk, megoszthatjuk közösségi oldalakon az elkészült elemzéseket, de térképen is megjeleníthetjük az információt, vagy összeköthetjük más adathalmazokkal.


Az egész folyamat nem tart tovább 10 percnél, használata végtelenül egyszerű és felhasználóbarát. Szóval, ha van még egy beadandód, de két óra múlva le kéne hozzá adnod valami igényes grafikont, és nincs kedved scriptekkel szenvedni,
regisztrálj a Tableau oldalán! Nyílt adatokat elemeznél vele? Ne felejtsd el az opendata.hu-val megosztani, hogy mire jutottál!  

Szólj hozzá!

Címkék: software free desktop ingyenes diák oktató data application viz applikáció adatvizualizáció tableau

A bejegyzés trackback címe:

https://opendata.blog.hu/api/trackback/id/tr115747292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása